Az új otthon felújítási programra 2024. július 1-től 2025. december 31-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani a pályázatot. (A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 108,24 milliárd forint, ami kb. 20 ezer lakás energetikai korszerűsítést teszi lehetővé.)

A támogatás vissza nem térítendő támogatásból és éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsönből áll.

A pályázható összeg 2 részből áll: kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás. A vissza nem térítendő összeg járásonként változik, 2,5-3,5 millió forint között mozog. Ezt lehet kiegészíteni a kamatmentes hitellel max 6 millió forintig. A korszerűsítés természetesen kerülhet többe, de ekkora a max támogatási összeg.

Kik pályázhatnak?

Az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak. Fontos tudni azonban, hogy a tetőtér beépítése történhetett 1990 után is.

1 millió forint önrész és legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni az épületekben, amit Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell alátámasztani.

Hol igényelhető?

A kölcsön kérelmeket az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban lehet benyújtani, amelyek pontos listája az MFB Zrt. honlapján  található.

Pontosan mire vehető igénybe?

  • Az épület külső hőszigetelésére;
  • A használatimelegvíz-rendszer korszerűsítésére;
  • A fűtésrendszer korszerűsítésére (hőszivattyúkkal, magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzá tartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal együtt);
  • A nyílászárók cseréjére;
  • Mindezek kombinációjára annak érdekében, hogy megvalósuljon az elvárt minimum 30 %-os energiamegtakarítás.

Melyek a legfontosabb újdonságok?

⇒ Hosszabb futamidő. 
(A korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forintra csökken, ami így akár teljes egészében megtérülhet a családok rezsijének csökkentésében.)
⇒ A hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését is támogatják.
⇒ A fa szerkezetű nyílászárók beszerelését is támogatják a korszerű műanyag szerkezetű nyílászárók mellett.
⇒ A kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
⇒ A saját forrásba beszámítható a lakástakarékpénztári megtakarítás.
⇒ A 30 %-os energiamegtakarítás érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható a korszerűsítéshez.
⇒ A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.