Nemcsak az együtt élő házas- vagy élettársak, hanem az egyszülős családok is igényelhetik a kormány 50%-os otthonfelújítási támogatását. A maximum 3 millió forintig igényelhető összegről kérdeztük az SZ-PLAST Ablak otthonfelújítási támogatás szakértőjét, Szabó Lászlót.

2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni az Otthonfelújítási Tamogatást, amely a lakás célú ingatlanok felújítását támogatja a bekerülési költség 50 százalékával, de maximum 3 millió forinttal. Az új lehetőséggel kapcsolatban nem árt előre tájékozódni, mert sok szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki igényelhesse a forrást. A szegedi SZ-PLAST Ablaknál már külön munkatárs is foglalkozik a felmerülő kérdésekkel, Szabó Lászlóval közösen derítettük ki a részleteket.

Mit kell tennem, ha szeretném felvenni az otthonteremtési támogatást?

Sz.L.: Az első és legfontosabb lépés, hogy egy támogatási kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Ezt többféle módon is meg lehet tenni.

  • Elektronikus úton: ügyfélkapus bejelentkezést követően a SZÜF felületén elérhető elektronikus nyomtatvány kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával,
  • Postán: a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint ez előírt dokumentumok másolatának postai úton történő megküldésével,
  • Személyesen: bármely kormányablakban a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint ez előírt dokumentumok másolatának leadásával.

Honnan tudom, hogy én igényelhetem-e a támogatást?

Sz.L.: A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen igényelhetik, de az egyszülős családok is felvehetik. Fontos, hogy magyar állampolgárságú, nagykorú, cselekvőképes természetes személyek adhatják be a kérelmet, illetve olyan személyek is, akik Magyarországon hónapot meghaladó tartózkodási joggal rendelkeznek.

Milyen lakásra vehetem fel a támogatást? Van például építési évhez vagy állapotfelméréshez kötött kritériumrendszer?

Sz.L.: A felújítandó lakásnak nem kell figyelembe venni az állapotát és a korát sem. A lényeg, hogy Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan legyen. Akár tanya vagy birtokközpont felújítási is szóba kerülhet a támogatással.

Melyek az igénylés alapvető feltételei?

Sz.L.: Az igénylés feltétele, hogy az igénylők saját, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket neveljenek háztartásukban, és valamennyiüknek legalább egy éve a felújítással érintett lakásban legyen a lakóhelyük, azaz ez szerepeljen a lakcímkártyán lakóhelyként. Fontos még azt is megjegyezni, hogy az ingatlan esetében az együttes tulajdoni hányaduknak legalább az 50%-ot el kell érnie.

Miben tud nekem segíteni az SZ-PLAST Ablak?

Sz.L.: A megnövekedett igény miatt az SZ-PLAST Ablaknál külön munkatársunk foglalkozik azzal, hogy a támogatást miné többen vehessék igénybe. Teljeskörű szakértői tanácsadással rendelkezünk, és végig vezetjük a vásárlási folyamaton, mert a támogatás elszámolásánál nem mindegy, milyen költségek után szeretné a forrást igénybe venni az ügyfél. Egy felújítás mindig komoly tervezéssel, rengeteg stresszel és kompromisszummal jár, mi pedig abban tudunk segíteni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetést senkit sem.