0

SZ-PLAST ABLAK

a mi ablakunk

Ezekre figyelj oda, ha felvennéd az 50%-os állami támogatást!

Már javában tart a felújítási hullám, de még mindig nem késő igénybe venni a renoválás felét finanszírozó állami támogatást. Blogsorozatunkban mindent elárulunk a 2022. december 31-ig elérhető támogatásról, és ebben nem más, mint a szegedi Sz-Plast Ablak szakértője, Szabó László lesz segítségünkre. 

Ha már körvonalazódott, hogy mire szeretnénk felhasználni a maximum 3 millió forintos támogatást, akkor is érdemes figyelni a szabály apró részleteire, mert ha nem voltunk elég figyelmesek a kivitelezés megkezdése előtt, könnyen megtorpedózhatjuk saját pályázatunkat. 

EZEKRE FIGYELJ ODA, HA IGÉNYBE SZERETNÉD VENNI A TÁMOGATÁST! 

Az otthonfelújítási támogatás részletszabályait a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet határozza meg. Fontos szem előtt tartani, hogy maga a támogatás utófinanszírozással történik, azaz először el kell végezni a munkát, és csak a számlák és/vagy szerződések birtokában, utólag igényelhetjük a munka költségeinek a felét, de maximum 3 millió forintot. Az állam által nyújtott pénzbeli hozzájárulást egy személy csakis egy alkalommal, legkésőbb 2022. december 31-éig igényelheti.

A lakás felújítására a támogatást csak akkor lehet igénybe venni, ha: 

 • igénylő saját, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek háztartásukban,
 • és valamennyien legalább egy éve a felújítással érintett lakásban rendelkezzenek lakóhellyel (kivéve, ha a gyermek még nem érte el egy éves korát, vagy ha az ingatlannyilvántartási bejegyzés egy évnél nem régebbi)
 • és az igénylők, valamint velük együtt élő kiskorú gyermekeik együttes tulajdoni hányada eléri legalább az 50%-ot.

Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

MILYEN TOVÁBBI ELVÁRÁSOK VANNAK? 

A támogatás igénybevételének alapfeltétele, hogy a pályázat benyújtójaa legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, és ne legyen köztartózása. Nem mindegy az sem, ki végzi a felújítást. 

A lakás felújításáról 2021. január 1-je után kelt vállalkozási szerződést kell kötni, és a vállalkozó nem lehet a támogatást igénylő közeli hozzátartozója, és a pályázók nem lehetnek tulajdonosai és nem tölthetnek be tisztséget sem a vállalkozásban. A felújítási munkákat 2021. január 1-je után kiállított és teljesített számlák másolatával kell igazolni. A számláknak vagy az igénylő, vagy együttes igénylés esetén házastársa/élettársa nevére és címére kell szólniuk, és olyan számlákat nem lehet elszámolni, amelyeket a Falusi CSOK esetében már benyújtottak.

Amennyiben valamennyi kritériumnak megfelelünk, már bele is vághatunk a munkálatokba. A kérelmek elbírálásának további részleteiről blogsorozatunk következő részében számolunk majd be.

Egyszülős családok is felvehetik az otthonfelújítási támogatást

Nemcsak az együtt élő házas- vagy élettársak, hanem az egyszülős családok is igényelhetik a kormány 50%-os otthonfelújítási támogatását. A maximum 3 millió forintig igényelhető összegről kérdeztük az SZ-PLAST Ablak otthonfelújítási támogatás szakértőjét, Szabó Lászlót.

2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni az Otthonfelújítási Tamogatást, amely a lakás célú ingatlanok felújítását támogatja a bekerülési költség 50 százalékával, de maximum 3 millió forinttal. Az új lehetőséggel kapcsolatban nem árt előre tájékozódni, mert sok szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki igényelhesse a forrást. A szegedi SZ-PLAST Ablaknál már külön munkatárs is foglalkozik a felmerülő kérdésekkel, Szabó Lászlóval közösen derítettük ki a részleteket.

Read more

A mi otthonunk blog: kíváncsi vagy, felveheted-e az állami támogatást?

A blogsorozatunk első részében arról volt szó, hogy kik igényelhetik a támogatást. A szabályok közül a legfontosabb, hogy olyan szülők vehetik fel az összeget, akik a 25. életévét még be nem töltött gyermekükkel élnek egy háztartásban, és legalább egy éves – maximum 30 napra megszakított – folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek. Természetesen sok fontos kritériumnak kell még megfelelni, így egy kis emlékezetfrissítésként most is érdemes lehet felidézni a részleteket:

Ha megfeleltünk a pályázati kiírásnak, jön a dolog neheze, azaz az igénylés. Szerencsére ez csak első hallásra tűnhet embert próbálónak, valójában egy csomó olyan lehetőségünk van, amik közül éppen a nekünk tetszőt választhatjuk ki.

A kérelmet beadhatjuk elektronikus úton, elküldhetjük postán, és a kormányablaknál is benyújthatjuk személyesen:

 • Elektronikus úton először az ügyfélkapuba kell bejelentkezni, majd a SZÜF felületén a Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására című nyomtatványt kell kitölteni, és csatolni kell az előírt mellékleteket.
 • Postai úton a Magyar Államkincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelmet és mellékleteit kell feladni a Magyar Államkincstár címére (1938 Budapest).
 • Személyesen bármely kormányablakban ugyanezt, a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelmet kell benyújtani a mellékletekkel együtt.

A támogatáshoz szükség van:

 • a felújítással kapcsolatos vállalkozási szerződések másolatára
 • számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolatára
 • az igénylővel egy háztartásban élő gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatára
 • számlaösszesítőre
 • az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatára – ez tulajdonképpen a MÁK oldalán található 1. számú nyilatkozat
 • személyazonosság igazolására szolgáló igazolvány másolatára

Ha mindez megvan, várhatjuk is a támogatás megérkezését. Azonban nem mindegy, milyen költségeket szeretnénk elszámolni a pályázat során. De erről blogsorozatunk következő részében árulunk el több információt.