Már javában tart a felújítási hullám, de még mindig nem késő igénybe venni a renoválás felét finanszírozó állami támogatást. Blogsorozatunkban mindent elárulunk a 2022. december 31-ig elérhető támogatásról, és ebben nem más, mint a szegedi Sz-Plast Ablak szakértője, Szabó László lesz segítségünkre. 

Ha már körvonalazódott, hogy mire szeretnénk felhasználni a maximum 3 millió forintos támogatást, akkor is érdemes figyelni a szabály apró részleteire, mert ha nem voltunk elég figyelmesek a kivitelezés megkezdése előtt, könnyen megtorpedózhatjuk saját pályázatunkat. 

EZEKRE FIGYELJ ODA, HA IGÉNYBE SZERETNÉD VENNI A TÁMOGATÁST! 

Az otthonfelújítási támogatás részletszabályait a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet határozza meg. Fontos szem előtt tartani, hogy maga a támogatás utófinanszírozással történik, azaz először el kell végezni a munkát, és csak a számlák és/vagy szerződések birtokában, utólag igényelhetjük a munka költségeinek a felét, de maximum 3 millió forintot. Az állam által nyújtott pénzbeli hozzájárulást egy személy csakis egy alkalommal, legkésőbb 2022. december 31-éig igényelheti.

A lakás felújítására a támogatást csak akkor lehet igénybe venni, ha: 

  • igénylő saját, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek háztartásukban,
  • és valamennyien legalább egy éve a felújítással érintett lakásban rendelkezzenek lakóhellyel (kivéve, ha a gyermek még nem érte el egy éves korát, vagy ha az ingatlannyilvántartási bejegyzés egy évnél nem régebbi)
  • és az igénylők, valamint velük együtt élő kiskorú gyermekeik együttes tulajdoni hányada eléri legalább az 50%-ot.

Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

MILYEN TOVÁBBI ELVÁRÁSOK VANNAK? 

A támogatás igénybevételének alapfeltétele, hogy a pályázat benyújtójaa legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, és ne legyen köztartózása. Nem mindegy az sem, ki végzi a felújítást. 

A lakás felújításáról 2021. január 1-je után kelt vállalkozási szerződést kell kötni, és a vállalkozó nem lehet a támogatást igénylő közeli hozzátartozója, és a pályázók nem lehetnek tulajdonosai és nem tölthetnek be tisztséget sem a vállalkozásban. A felújítási munkákat 2021. január 1-je után kiállított és teljesített számlák másolatával kell igazolni. A számláknak vagy az igénylő, vagy együttes igénylés esetén házastársa/élettársa nevére és címére kell szólniuk, és olyan számlákat nem lehet elszámolni, amelyeket a Falusi CSOK esetében már benyújtottak.

Amennyiben valamennyi kritériumnak megfelelünk, már bele is vághatunk a munkálatokba. A kérelmek elbírálásának további részleteiről blogsorozatunk következő részében számolunk majd be.