25 éve vagyunk a pályán, az évek alatt Szeged és a régió vezető nyílászárógyártó vállalata lett az SZ-PLAST Ablak (ezért pedig nagyon hálásak vagyunk Nektek). Negyed évszázad nem kis idő, 25 év alatt megtanultuk, hogy nem kis felfordulással jár egy otthon nyílászárócseréje. Fél siker, ha legalább azt tudja a vásárló, mire figyeljen, mielőtt a jelentős beruházásba belevág. Ebben szeretnénk segíteni a következő blogposztunkban.

Műanyag? Fa? Alumínium?

A természetes alapanyagú, fa nyílászáró drága és 2-3 évente felületkezelést igényel, enélkül a vetemedés, korhadás és szétmállás elkerülhetetlen. Az alumínium alapú ajtó, ablak ennél is drágább, akár többszörösébe is kerülhet a műanyagénak, de élettartama 50-60 év is lehet – lakásba viszont ridegsége miatt egyáltalán nem ajánlott.

„Csak az időnkénti vasalatolajozásra kell ügyelni a közép árkategóriás, műanyag nyílászáróknál, melynél 15-20 év kihordhatóságra lehet számítani. Persze csak akkor, ha jó alapanyagokból, jól összeszerelt, minőségi terméket kap az ember a pénzéért” – magyarázta Molnár Ágnes, az SZ-PLAST Ablak Kft. kereskedelmi vezetője, hozzátéve, ha bizonyos alkatrészekre vagy szolgáltatásokra nem vállal garanciát a cég, az már gyanús lehet. A minőségi kivitelezéshez hozzátartozik a megfelelő üzembehelyezés, még akkor is, ha ezt a szaküzlet alvállalkozója végzi. Ha a nyílászáró beépítése után finombeállításra van szükség, a korrekt cég azt garanciálisan elvégzi a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

Kérj ajánlatot több helyről

Nem árt legalább 3-4, legalább három éve a piacon lévő cégtől is ajánlatot kérni. Érdemes az üzletben kiállított ajtókat, ablakokat alaposan megnézni, kipróbálni, sőt, ha szegedi gyártóról van szó, a gyártás folyamatába is bepillantani, hogy meggyőződjünk róla, valóban az kerül az ablakba, amit megrendeltünk.

Minél több a záródási pont, annál jobb a termék biztonsága, hang- és hőszigetelése. A legfontosabb, hogy a kilincs melletti ponton kívül legyen még minimum kettő: így már biztosan jól fog zárni az ajtó, illetve az ablak.

Egy érték, amivel nem árt, ha képben vagy

A légkamrák számával könnyű összezavarni a vevőket, pedig nem feltétlenül a mennyiség számít. A hétkamrás nyílászáró ugyan jó marketingfogásnak bizonyulhat, de valójában az öt is elég lehet. Azt is tudni kell, hogy a kétrétegű hagyományos üvegezésű ablak ma már nem korszerű, EU-s szabvány a min. Uw>1,15 W/m2K érték a 0,5 m2 feletti ablakoknál, amit biztosan el lehet érni a háromrétegű üvegezéssel.

Ezzel a hőátbocsátási értékkel (Uw) jó esetben már az előzetes árajánlaton, majd a szerződésben  kell találkoznia a vevőnek. Az U érték hőátbocsátási tényezőt jelent, ami megmutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi hőveszteség keletkezik a nyílászárón. Az EU-s szabvány betartása mellett jó tehát tudni, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel az adott termék.