Sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor a legideálisabb kicseréltetni az elavult, nem jól záródó ablakokat korszerű, hőszigetelő műanyag nyílászárókra. A fűtési szezon beköszöntével számos emberben felmerül a nyílászáró csere gondolata, ugyanis ilyenkor érződik igazán, ha a hasznos meleg kiszökik otthonukból a nem jól tömítő ablakok résein. Ilyenkor a fűtésre költött pénz nagy részét szó szerint „kidobjuk az ablakon”, ezért is érdemes minél hamarabb megrendelni az új műanyag ablakokat, hiszen a befektetés igen hamar megtérül és hosszú távra szól. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a fűtött lakásban lehet-e egyáltalán ilyen munkálatokat végezni. A válasz kissé összetett, de szerencsére nem bonyolult: az ablakcsere 0 fokos hőmérsékletig teljes biztonsággal elvégezhető, sőt, általában még pár fokkal hűvösebb időben is, de -5 C alatt mindenképpen el kell kerülni, ugyanis a tömítőanyagok nem megfelelően kötnek meg, illetve az ablak műanyag elemei a nagy hidegben megdermednek és megrepedhetnek. 

A fűtött lakásokban történő nyílászáró csere alatt a megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező szakemberek kiemelten figyelnek arra, hogy minél gyorsabban kibontsák a régi ablakot és beépítsék az újat. Optimális esetben, megfelelő fogadószerkezet meglétekor (pl. panellakások, téglaépítésű társasházi lakások, stb.) egy ablak cseréje 30-45 perc alatt elvégezhető, így tartósan nem hűlnek ki a helyiségek falai. 

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a műanyag nyílászáró gyártók általában 4-6 hetes átfutási idővel vállalnak kivitelezéseket, ezért érdemes a kívánt beépítés előtt időben felkeresni a megfelelő szakkivitelezőt.