Számtalan családban jelent állandó problémát a hidegebb hónapokban a fűtésszámla. Sajnos ez a költség igen magasra tud rúgni, és nem ritkán okoz nehézséget a kifizetése. Számos oka lehet annak, ha az indokoltnál vaskosabb összeg szerepel a számlán, de a leggyakoribb az, hogy a nyílászárók nem igazán felelnek meg a mai hőszigetelési elvárásoknak. Egyszerűbben fogalmazva, elavultak, vagy nem megfelelő minőségűek, így a meleg kiszökik, a hideg pedig bejön rajtuk keresztül.

Miről ismerhetők fel a rosszul szigetelő nyílászárók?

Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy észrevegyük, ha az ajtóink, ablakaink nem a legjobbak: ha a közelükbe megyünk, érezhetően hidegebb lesz. Ez csalhatatlan jele annak, hogy az adott nyílászáró bizony beengedi a hideget, így sokkal több energiába kerül felfűteni ugyanazt a helyiséget, ez pedig igencsak meglátszik a számlán.

A megoldás egyértelmű: a nyílászárókat le kell cserélni olyanokra, amiknek a hőszigetelő képessége jobb. Csakhogy, amint azt mindenki tudja, a nyílászárók cseréje nem éppen olcsó mulatság, ráadásul jár némi kellemetlenséggel, munkával, kosszal. Éppen ezért, nehezen szánják rá magukat az emberek. Pedig ha megtennék, tapasztalhatnák, hogy a rászánt összeg hamar megtérül, és minden fáradságot, takarítást megérnek az új ajtók és ablakok.

Mitől is jobbak az új nyílászárók?

A régi ajtók és ablakok jellemzően fából készültek, nem ritka az ablakoknál a dupla kivitel sem, ami egyébként arra volt hivatott, hogy minél jobban kizárják a hideget. Gyakori, hogy a két ablak közé különböző párnákat, szivacsokat tesznek szigetelés céljából, hogy ne „húzzon” az ablak. Ebből világos, hogy ezek az ablakok hőszigetelés szempontjából nem igazán vannak topon, hiszen nem lenne szabad huzatosnak lennie az ablak környékének.

Az, hogy miért gyengébb ezeknek a nyílászáróknak a hőszigetelő képessége, több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt, fából vannak. A fa vetemedik, ki van téve az időjárás viszontagságainak, és bizony ezek megviselik egy idő után. Tágul, összemegy, a nedvességtől megdagad, a szárazságtól szikkad. Még ha kezdetben jól is zárnak, egy idő után biztosan nem, mert maga az anyag változik.

Másrészt, a régi technológia nem tette lehetővé azt, hogy olyan pontosan záródjanak az ablakok, mint a mai technológiával készültek. Emellett a többrétegű üveg fogalma se igazán létezett, az argongázzal töltött, hőszigetelt üvegé pedig végképp nem. Rengeteg olyat módszert nem ismertünk, amit ma már igen, és amik segítenek abban, hogy a nyílászáróink tökéletesen zárjanak, melegebben tartva ezzel a lakásokat.

Mit tudnak a modern műanyag ablakok?

Nos, kezdjük talán ott, hogy a műanyagot nem igazán hatják meg az időjárási körülmények. Nem duzzad meg a párától, csapadéktól, vagy bármilyen nedvességtől, nem megy össze a szárazságtól. Ez az anyag ellenálló és nem megy tönkre a külső körülmények miatt, nem mellesleg sokkal nagyobb pontosságot tesz lehetővé az illesztések terén. Rendkívül tartós, és nem igazán igényel komolyabb karbantartási munkálatokat sem.

 ma használt üvegek erősebbek, jobban zárnak, többrétegűek is lehetnek, illetve argongáz töltetet is kaphatnak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy maga az üveg is hőszigetelt legyen, így még inkább megvalósul a légmentesség. Nemcsak az ablakkeret pontosabb illeszkedése és ideális anyaga biztosítja tehát a megfelelő szigetelést, hanem maga az üveg sem engedi be a hideg levegőt kintről.

A korszerű tömítéseknek hála nincsenek rések, nincsenek kritikus pontok, ahol mégiscsak ki tud szökni egy kis meleg, és be tud szivárogni a hideg. Minden tökéletesen záródik. Egy ilyen ablak vagy ajtó mellett nem fogjuk érezni, hogy hidegebb van, nem fogjuk érezni, hogy „húz”. Így a helyiségek sem hűlnek ki, és ennek köszönhetően fűteni is jóval kevesebbet kell – ami meg fog látszani a fűtésszámlán.

De szellőzni csak kell, nem?

Gyakori kritika a jól szigetelő műanyag nyílászárókkal szemben, hogy a tökéletes záródás miatt nem szellőznek, ezért előbb-utóbb megjelenik a lakásban a penész. Nos, ez a kritika tévhit, ami leginkább a hiányos információkból fakad.

Egyrészt, ezeknek az ajtóknak és ablakoknak is biztosított a szellőzése, csak másképp. Beépített szellőzők segítségével a levegő áramlása megoldott, de ez nem jár azzal, hogy a hideg szabadon bejön.

Másrészt, nem elhanyagolható a rendszeres szellőztetés! A legtöbb ember ezt szereti mellőzni, érthető okokból: hideg van kint, nem szívesen nyitunk ablakot. Csakhogy így gyakorlatilag garantáljuk a benti fülledt, párás, áporodott levegőt, amit a penészgomba mellesleg imád. Nagyjából 3 óránként kellene 5-10 percre kitárni az ablakokat, hogy kellőképpen átszellőzzön minden, és biztosítsuk a levegő cserélődését.

Nem a műanyag ablakok okozzák a penész megjelenését, hanem a nem megfelelő használat!

Megtérülő befektetés

A régi, korszerűtlen nyílászárók cseréje tehát nem elkerülhető, ha szeretnénk kisebb összeget látni a havi fűtésszámlán. Ez egy nagyobb beruházás, de érdemes inkább befektetésként tekinteni rá, ugyanis vissza fogja hozni az árát: a jó nyílászárók kiválasztása, és megfelelő kivitelezés esetén akár 30-40%-kal is csökkenhet a fűtésszámla, ami jól látható változás!

Ha attól tart, hogy egy ilyen munkát megszervezni és kivitelezni is sokáig tart, szeretnénk megnyugtatni: akár 2-3 hét alatt is elintézhető az egész folyamat, ebben pedig benne van a helyszín felmérése, az ajánlat elkészítése, a nyílászárók legyártása és beépítése is!

Amennyiben gyermeket is nevel, szeretnénk felhívni a figyelmét a támogatásra, amit az állam év eleje óta biztosít a családoknak: a felújítási költségek felét állják, így a teljes nyílászárócsere árának a felét kaphatja utólag vissza. Ennek köszönhetően lényegesen olcsóbban megoldhatja a lakása vagy háza hőszigetelési problémáit, ráadásul a változásoknak köszönhetően a jövőben még a fűtésszámla is lényegesen alacsonyabb lesz – így még gyorsabb a megtérülés!

Forrás: Lakáskultúra