A nyílászárók cseréje az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a lakásfelújítás után spórolni tudj a fűtésszámlán, és ne fűtsd tovább feleslegesen az utcán. Ha most megcsinálod, télen több pénzed marad.

Na de mikor kell kicserélni az ablakokat?
Milyen típusúra érdemes váltani?
És egyáltalán: mennyit tudunk ezen spórolni?

Mikor jött el a csere ideje?

Az egyik legnehezebb kérdés, hogy mikor érett meg az ablak a cserére. Az egyértelmű, hogy amennyiben süvít be a hideg alatta, vagy elvetemedett és már alig lehet bezárni, akkor egyértelműen ideje van a cserének. De arra is érdemes odafigyelni, hogy egy akár csak tíz éve beépített ablak is lehet olyan állapotban a rossz karbantartás miatt, vagy lehet annyira elavult, hogy egyáltalán nem látja már el a funkcióját. A mai technológia szerint a modern ablakok 30 évig tudják azokat a műszaki paramétereket, amiket vásárláskor ígérnek, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az energiatakarékos nyílászárók esetében az elmúlt tíz évben hatalmas technológiai újításokat vezettek be.

Műanyag vagy fa?

Ha a döntés már megszületett, belevágunk a cserébe, akkor a legnagyobb kérdés, hogy műanyag vagy fa nyílászárót válasszunk. Azzal érdemes számolni, hogy a fa drágább: átlagosan 50 százalékkal kerül többe, mint műanyag társa. A műanyag ezzel szemben olcsóbb, könnyebb tisztítani, és nehezebb benne bármilyen kárt tenni, vagyis akkor sem kell kétségbeesni, ha a gyerek filctollal kidekorálja. Régebben a fa ablakok jobb műszaki tartalommal bírtak, mára azonban műszakilag már nincs különbség a két típus között. Amire mindenképp figyeljünk, akár fa, akár műanyag ablakban gondolkodunk: a modern követelményeknek megfelelő nyílászárók ma már 3 réteg üvegezéssel készülnek, ezért nem érdemes olyan ajánlatra rábólintani, amiben a régi, kétrétegű üvegek szerepelnek.

Mennyit lehet ezzel spórolni?

Ez az egyik legelső kérdés, de erre a legnehezebb válaszolni. A pontos, számszerű meghatározás több apró részlet együttes állásából jön ki. Annyi biztos, hogy egy komplett családi ház energiaveszteségének az ablakokra vetített értékét a szakemberek 25 százalékban állapítják meg (további 25 százalék a külső hőszigetelés, 25 százalék a tető és 25 százalék az alap szigetelése), szóval most jön az, hogy vegyük elő a téli fűtésszámlákat… egyetlen szóval: SOKAT.

A negyedik téma pedig a szakember-mizéria lehetne, de ha az SZ-PLAST Ablak profi csapatát választod, ez utóbbival nem lesz gondod.

Számíthatsz ránk:

6728 Szeged, Külterület 4.
+36 (62) 549-329
www.sz-plastablak.hu