Blogposztunk eredetileg a Szeged365-ön jelent meg, egy ügyvezetőnkkel, Lukács Loránddal készített villáminterjú formájában.

Egyre több országban próbálják ki a négynapos munkahetet, amely hozzánk is megérkezett: az ismert könyvesbolt, a Libri-Bookline október óta öt hónapon keresztül tesztjelleggel vezette be, 140 irodai dolgozója körében próbálva ki a módszert, decemberben pedig Bordányban jelentették be, hogy az energiaválság és a spórolás miatt négynapos munkahetet próbálnak ki a polgármesteri hivatalban. Bár a koncepció egyre népszerűbb Magyarországon, a szegedi cégek körében még úttörőnek számít. A város meghatározó vállalkozásai közül az idén 30 éves, a nyílászáró-gyártó szegmensben piacvezető SZ-PLAST Ablak most az elsők között lépte meg a dolgot, a döntés kapcsán pedig Lukács Loránd ügyvezetőt csíptük el egy villáminterjúra. 

Mint a cég első embere megkeresésünkre elmondta, az újítás egyrészt reakció a megnövekedett energiaárak okozta kihívásokra, másrészt már hónapok óta téma volt a munkatársak körében, egy igazi win-win döntés született. 

“Úgy gondolom, a négynapos munkahét segítheti a magánélet és a karrier összeegyeztetését, a munkavállalóink a három napos hétvégéken több időt tölthetnek a családjaikkal, így kiegyensúlyozottabbak, pihentebbek lesznek, amely a cég termelékenységére is jótékony hatással lesz” 

– magyarázta az ajtókat és ablakokat gyártó szegedi cég első embere. 

A változás érinti a bemutatótermük nyitva tartását is, amely péntekenként – igazodva a kollégák hosszú hétvégéihez – zárva lesz, hétfőtől csütörtökig azonban hosszabb nyitva tartással működik majd.

A rövidebb munkahét, hosszabb hétvége kombinációja nem változtat a kollégáik havi óraszámán és így a fizetésén sem, mint Lukács Loránd elmondta, hétfőtől csütörtökig fogják ledolgozni a pénteki pihenőnapokat. A csapat pozitívan fogadta a döntést, amely jó a dolgozóknak, a cégnek, végső soron pedig azoknak a vásárlóknak, akik a termékeiket választják, mivel a stratégia egyik fő célja, hogy kedvező áron tudják tartani a német alapanyagból, Szegeden gyártott nyílászárókat. 

30 éves vállalat az ügyvezető beszámolója alapján hamarosan születésnapi kedvezményekkel és rengeteg nyereménnyel hálálja meg a szegediek lojalitását. 

Forrás: Szeged365