0

Képek

Egyszülős családok is felvehetik az otthonfelújítási támogatást

Nemcsak az együtt élő házas- vagy élettársak, hanem az egyszülős családok is igényelhetik a kormány 50%-os otthonfelújítási támogatását. A maximum 3 millió forintig igényelhető összegről kérdeztük az SZ-PLAST Ablak otthonfelújítási támogatás szakértőjét, Szabó Lászlót.

2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni az Otthonfelújítási Tamogatást, amely a lakás célú ingatlanok felújítását támogatja a bekerülési költség 50 százalékával, de maximum 3 millió forinttal. Az új lehetőséggel kapcsolatban nem árt előre tájékozódni, mert sok szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki igényelhesse a forrást. A szegedi SZ-PLAST Ablaknál már külön munkatárs is foglalkozik a felmerülő kérdésekkel, Szabó Lászlóval közösen derítettük ki a részleteket.

Read more

A mi otthonunk blog: kíváncsi vagy, felveheted-e az állami támogatást?

A blogsorozatunk első részében arról volt szó, hogy kik igényelhetik a támogatást. A szabályok közül a legfontosabb, hogy olyan szülők vehetik fel az összeget, akik a 25. életévét még be nem töltött gyermekükkel élnek egy háztartásban, és legalább egy éves – maximum 30 napra megszakított – folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek. Természetesen sok fontos kritériumnak kell még megfelelni, így egy kis emlékezetfrissítésként most is érdemes lehet felidézni a részleteket:

Ha megfeleltünk a pályázati kiírásnak, jön a dolog neheze, azaz az igénylés. Szerencsére ez csak első hallásra tűnhet embert próbálónak, valójában egy csomó olyan lehetőségünk van, amik közül éppen a nekünk tetszőt választhatjuk ki.

A kérelmet beadhatjuk elektronikus úton, elküldhetjük postán, és a kormányablaknál is benyújthatjuk személyesen:

  • Elektronikus úton először az ügyfélkapuba kell bejelentkezni, majd a SZÜF felületén a Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására című nyomtatványt kell kitölteni, és csatolni kell az előírt mellékleteket.
  • Postai úton a Magyar Államkincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelmet és mellékleteit kell feladni a Magyar Államkincstár címére (1938 Budapest).
  • Személyesen bármely kormányablakban ugyanezt, a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelmet kell benyújtani a mellékletekkel együtt.

A támogatáshoz szükség van:

  • a felújítással kapcsolatos vállalkozási szerződések másolatára
  • számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolatára
  • az igénylővel egy háztartásban élő gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatára
  • számlaösszesítőre
  • az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatára – ez tulajdonképpen a MÁK oldalán található 1. számú nyilatkozat
  • személyazonosság igazolására szolgáló igazolvány másolatára

Ha mindez megvan, várhatjuk is a támogatás megérkezését. Azonban nem mindegy, milyen költségeket szeretnénk elszámolni a pályázat során. De erről blogsorozatunk következő részében árulunk el több információt.